Att göra karriärsbyte

Att göra karriärsbyte

jul 8, 2019 Tips av admin

Få personer stannar idag kvar på ett och samma jobb hela livet. Nu är det mer eller mindre förväntat att man byter jobb emellanåt. Många gånger kan det vara fallet att man går från ett jobb till ett annat inom samma företag eller åtminstone bransch. Men det är heller inte ovanligt att söka sig till något helt nytt.

Att byta jobb kan ofta vara både spännande och skrämmande. På ett sätt betyder det att börja om från noll igen, men ger också nya möjligheter för personlig utveckling. Det finns en hel del som mer eller mindre ”föll” in i sitt första jobb och aldrig var med om processen av att söka jobb. Kanske de aldrig ens fick lära sig att skriva CV. Vad det är må vara för del av processen man gick miste om gäller det att bekanta sig med detta först och främst.

Det är dock inte ovanligt att folk antingen lämnar sitt jobb för att starta eget, eller åtminstone tar tjänstledigt. En av de största anledningarna till detta är att det faktiskt är skrivet i lagen att anställda har rätt till detta upp till sex månaders tid. Man kan dock inte ta tjänstledigt för att driva en konkurrerande verksamhet. Ledigheter får heller inte innebära en väsentlig olägenhet för arbetsgivarens verksamhet.

Anledningarna till att göra ett karriärbyte kan variera stort från en person till en annan. Men det kan också vara det rätta valet att göra. Ibland reflekterar vi inte allt för mycket om vår vardag. Det har just blivit en del av vår vardag och känns väldigt rutinmässigt. Men tänker man till kanske man också inser att man inte är på rätt plats och kanske har valt fel yrke. Att komma till denna insikt betyder inte att man borde säga upp sig omedelbart. Men man borde helt klart spendera mer tid att fundera på vad man skulle vilja göra och vilka steg som behövs för det.