Att behålla sina anställda

Att behålla sina anställda

När man driver ett företag där man anställer folk är det viktigt att tänka på hur man behåller sina anställda och ger dem så få anledningar som möjligt att säga upp sig eller vilja arbeta för en konkurrent. 

Beroende på vilken bransch man arbetar inom behöver man så klart se till olika aspekter. I en del branscher där det stundvis kommer vågor av varsel kan man behöva ta steg för att se till att folk känner att risken inte är lika stor. Något man då kan arbeta med är outplacement. Detta är i stort sett ett program där personal som varslas får chansen att hitta sin väg till nya arbetsplatser och möjligheter.

Mer allmänt ska man också se till att man visar uppskattning för väl utfört arbete. Att förvänta sig att anställda alltid gör sin yttersta och aldrig visar att deras hårda arbete är uppskattat är ett recept för massuppsägelse. En anställd som känner sig uppskattat blir betydligt mer lojal mot företaget och är mindre benägen att säga upp sig.

Det är också viktigt att hålla sina anställda engagerade i sitt arbete och i företaget. Ju bättre koll alla har på hur företaget fungerar i stort och hur de tillför till framgång desto mer känner de att deras jobb är viktigt och värt att göra. Samtidigt vill man även ge dem utmaningar och problem att tackla. Detta ger dem chansen att utvecklas och växa både som anställda men även som personer.

Ta även ett intresse för personalen och lär om deras liv utanför arbetet. Detta är något som lätt kan påverka deras möjligheter i arbetslivet. Se över möjligheter att låta personer som nyss har blivit förälder flexa lite mer, kanske jobba hemifrån någon gång eller liknande. Sådana saker kommer att få dem att känna att deras arbete inte är något som påverkar deras hemliv i samma utsträckning och de kommer att vilja återgälda detta.