Företagspresenter

Företagspresenter

jul 19, 2013 Tips av admin

En marknad som blivit mycket stor de senaste åren är marknaden för företagspresenter, kanske för att företagen insett vilken vinst det ger att visa sina kunder eller anställda lite extra uppskattning.

De vanligaste företagspresenterna är de som ges bort runt jul och inför sommaren. Många större företag brukar ge en julgåva till sina anställda eller sina kunder för att visa uppskattning. Tidigare har det ofta varit T-shirts eller kepsar med företagets logga som getts bort men markanden har börjat ändras en hel del och idag kan du ge bort personliga gåvor som både är användbart och minnesvärt.  Här kommer några förslag;

  • Ätbara delikatesser, en perfekt julgåva. En bra site hittar du här.
  • Ett presentkort på något spa eller nöjesfält där du bor. Exempelvis kan du köpa presentkort till de anställda på Liseberg.

delikatesserIdag finns det lite olika begrepp som används inom detta segment, vi har försökt att ta upp de vanligaste för att hjälpa dig en bit på vägen;

  • Företagspresent – en lite dyrare gåva som ges till kund eller anställd, ofta vid jul eller semestrar.
  • Giveaways – en enklare present som företaget skänker bort. Det kan vara en reklampenna, ballong eller nyckelring.
  • Merchandise – en produkt med företagets logga på som designats för att marknadsföra loggan. Detta kan också vara t-shirtar som trycks upp för olika evenemang och dyligt.
  • Profilkläder – Special framtagna kläder med ett visst märke på . Detta är vanligt förekommande bland arbetskläder och mässkläder.

Skatteregler om företagsgåvor

profilkläderFör att få ge bort företagsgåvor är det några saker företaget måste tänka på. Alla typer av gåvor måste öka bolagets försäljning för att vara avdragsgilla. För reklamgåvor är det ibland svårt att tyda lagen men kammarrätten och Regeringsrätten har godtagit utgifter för reklamgåvor vars inköpspris inte överstiger 350 kronor per gåva. Hit räknas termosardiverse klädesplagg, pennor och presentkort. När det gäller personalgåvor är reglerna från Skatteverket lite annorlunda. Julklappar till anställda får kosta upp till 450 kronor inklusive moms. Överstiger gåvan 450 kronor räknas den istället som lön och den måste då betalas sociala avgifter och dyligt på. Julklappen får inte vara i kontanter utan det måste vara en present eller ett presentkort.

För att läsa mer om skattereglerna, besök gärna Skatteverkets egna sida.